grb

Република Србија

Прво основно јавно тужилаштво у Београду

Vazno

ОДРЕЂЕНО ЗАДРЖАВАЊЕ ЛИЦУ ЗА КОЈЕ ПОСТОЈЕ ОСНОВИ СУМЊЕ ДА ЈЕ НАПАЛО АКТИВИСТКИЊУ ИНИЦИЈАТИВЕ „НЕ ДАВИМО БЕОГРАД“

Поводом догађаја у ноћи између 8. и 9. марта када је нападнута активисткиња иницијативе „Не давимо Београд“ Ксенија Радовановић, Министарство унутрашњих послова РС, ПУ за град Београд по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду дана 13.03.2019. године одредило је задржавање у трајању од 48 часова осумњиченом П.В. због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Насилничко понашање из члана 344. Кривичног закона.

 

Дана 14.03.2019. године у просторијама ПУ за град Београд по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду изведена је доказна радња препознавање осумњиченог П.В. од старне оштећене, те ће осумњичени П.В. бити саслушан, након чега ће ово тужилаштво донети одлуку о даљем поступању.

ПРОНАЂЕНО СКЛАДИШТЕ, ОДУЗЕТА РАЗНА РОБА БЕЗ АКЦИЗА И СПРЕЧЕН ПРОМЕТ

Министарство унутрашњих послова РС, ПУ за град Београд, Управа Криминалистичке полиције, Одељење за сузбијање привредног криминалитета у сарадњи са Пореском полицијом, а по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду, лишило је слободе осумњиченог Џ.С. због постојања основа сумње да је заједно са осумњиченом Џ.Т. извршио кривично дело Недозвољен промет акцизних производа из члана 176. Закона о пореском поступку и пореској администарцији и кривично дело Недозвољено складиштење робе из члана 176а Закона о пореском поступку и пореској администарцији.

 

Наиме, током теренске контроле порески инспектори Пореске полиције су код осумњиченог Џ.С. пронашли и привремено одузели разну робу (ексклузивна пића, цигарете, храну), све у вредности од око 27.000.000,00 динара, за коју се основано сумња да су осумњичени Џ.С. и Џ.Т. складиштили и вршили промет акцизних производа супротно одредбана Закона о пореском поступку и пореској администарцији.

 

Након саслушања осумњиченом Џ.С. је на предлог Првог основног јавног тужилаштва у Београду одређен притвор у трајању од 30 дана, док ће против осумњичене Џ.Т. бити спроведен редован поступак.

ЈОШ ЈЕДАН ПОСТУПАК ЗАВРШЕН У ТУЖИЛАШТВУ ЗБОГ ГРАЂЕЊА БЕЗ ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ

По налогу поступајућег заменика Првог основног јавног тужилаштва у Београду полиција је одредила задржавање М.С. (63) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Грађење без грађевинске дозволе из члана 219а став 3. у вези става 2. Кривичног законика.

 

Наиме, осумњичени М.С. (63) је након што је издато решење о обустави радова и затварању градилишта од старне Градске управе града Београда, Секретаријата за инспекцијске послове, Одељења за грађевинску инспекцију, Одсек инспекцијски надзор наставио започету градњу на адреси у ул. Јована Ћирилова бр. 23 (некадашња Игманска улица), на тај начин што је као инвеститор ангажовао раднике на изливању бетонске плоче.

 

Након саслушања осумњиченог М.С. (63) пред овим тужилаштвом закључен је споразум о призанњу кривичног дела којим је окривљеном М.С. (63) због кривичног дела Грађење без грађевинске дозволе из члана 219а став 3. у вези става 2. Кривичног законика изречена условна осуда са утврђеном казном затвора у трајању од 1 (једне) године која се неће извршити уколико окривљени у року од 3 (три) године од дана правноснажности пресуде не изврши ново кривично дело, као и новчана казна у износу од 300.000,00 динара.

ЈОШ ЈЕДАН СПОРАЗУМ ЗБОГ ГРАЂЕЊА БЕЗ ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ

По налогу поступајућег заменика Првог основног јавног тужилаштва у Београду одређено је задржавање П.Б. (47) због постојања основа сумње да је као један од инвеститора инвестирао изградњу објекта и то стамбене зграде која се гради без грађевинске дозволе у Београду, у ул. Александар Бугарског бб, где је након издавања решења о обустави радова настављена започета изградња објекта, чиме је извршио кривично дело Грађење без грађевинске дозволе из чл. 219а КЗ став 3 у вези става2 КЗ.

Након саслушања осмњиченог П.Б. (47), пред овим тужилаштвом закључен је споразум о признању кривичног дела којим је окривљеном П.Б. (47) изречена условна осуда са утврђеном казном затвора у трајању од 1 (једне) године и 11 (једанаест) месеци која се неће извршити уколико окривљени у року од 4 (четири) године од дана правноснажности пресуде не изврши ново кривично дело, као и новчана казна у износу од 300.000,00 динара.

Такође, Прво основно јавно тужилаштво у Београду дало је налог полицији да предузме све оперативне радње из своје надлежности како би се утврдио идентитет другог инвеститора, након чега ће против истог бити покренут кривични поступак.

ЛИШЕНО СЛОБОДЕ ЛИЦЕ КОЈЕ ЈЕ ЗА ВРЕМЕ ЛЕГИТИМИСАЊА ПОБЕГЛО СА ЛИЦА МЕСТА И КОЈОМ ПРИЛИКОМ ЈЕ ПОВРЕДИО ПОЛИЦАЈЦА

Након догађаја од 01.03.2019.године када су полицијски службеници ПС Звездара пришли возилу Алфа Ромео, у ул. Ахмета Амедовића бб, са намером да легитимишу два лица која су уочили у наведеном возилу, у ком тренутку је возач стартовао возило у намери да побегне са лица места, којом приликом је задњим точком возила прешао преко ноге полицијског службеника, док је лице које је седело на месту сувозача успело да искочи из возила у покрету, по налогу дежурног заменика Првог основног јавног тужилаштва у Београду одређено је задржавање возача предметног возила М.Н. (19) у трајању од 48 часова, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело Спречавање службеног лица у вршењу службене радње из члана 322. КЗ. Због повреда задобијених критичном приликом полицијски службеник се ради указивања лекарсе помоћи јавио у КБЦ Звездара.

Осумњичени М.Н. (19) биће саслушан у просторијама Првог основног јавног тужилаштва у Београду, након чега ће бити донета одлука о даљем поступању.

 

СПРЕЧЕН ПОКУШАЈ ПРЕВАРЕ У НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ

Поступајући по кривичној пријави Народне банке Србије Прво основно јавно тужилаштво у Београду је у сарадњи са Полицијском управом града Београда дана 20.02.2019. године лишило слободе два лица А.М. и Ј.М., због постојања основане сумње да су извршили кривично дело Превара у покушају из чл. 208. ст. 4. у вези ст. 1. у вези чл. 30. и чл. 33. Кривичног законика.

Наиме, окривљени А.М. и Ј.М. су дана 11.02.2019. године предајом фалсификоване документације Народној банци Србије покушали да прибаве противправну имовинску корист у износу од више стотина хиљада еура, у чему су спречени захваљујући мултисекторској сарадњи и ефикасном деловању овог тужилаштва, полиције као и Народне банке Србије, која је одмах пријавила овај догађај.

Окривљенима А.М. и Ј.М. је од стране Првог основног јавног тужилаштва у Београду одређено задржавање у трајању од 48 часова у ком периоду ће бити саслушани, а након чега ће бити донета даља одлука о поступању.

ПОСТУПАЊЕ ПРВОГ ТУЖИЛАШТВА У ВЕЗИ САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ ОД 07.02.2019. ГОДИНЕ КОЈОМ ПРИЛИКОМ ЈЕ ТЕЖЕ ПОВРЕЂЕНА ВОДИТЕЉКА ДЕА ЂУРЂЕВИЋ

Саобраћајној незгоди која се догодила дана 07.02.2019.године код београдске болнице „Др Драгиша Мишовић“, којом приликом је повређена водитељка Деа Ђурђевић претходио је саобраћајни прекршај који се догодио наведеног дана око 06,00 часова када је дошло до контакта путничког моторног возила којим је управљала Деа Ђурђевић и другог путничког возила, услед клизавог коловоза, који је био под ледом због изливања воде до ког је дошло због пуцања водоводне цеви.

Након што је Деа Ђурђевић изашла из свог возила да са други возачем позову полицију, на њихова возила налетео је аутобус, који је најпре ударио у возила на коловозу а затим и у Деу Ђурђевић, услед чега је она задобила тешку телесну повреду руке, те је наишао још један аутобус који је ударио у први аутобус.

С обзиром на чињеницу да је коловоз био залеђен због изливања воде услед пуцања водоводне цеви, све указује да возачи у том тренутку нису могли да контролишу кретање возила односно аутобуса. Ради утврђивања потпуног и правилног чињеничног стања дежурни заменик Првог основног јавног тужилаштва у Београду наложио је да се у предистаржном поступку предузму доказне радње и то да се изврши вадредни технички преглед свих возила која су учествовала у критичном догађају, да полиција прибави све снимке са сигурносних камера са места догађаја, да се изврше провере да ли је дежурна служба ЈП Водовод и канализација била обавештена о пуцању водоводне цеви и изливању воде на коловоз, да се утврди да ли је возач првог аутобуса претходно тог дана пролазио том трасом, односно да ли је знао или могао знати за лед на путу, да се прибави снимак позива службе за кварове ЈП Водовод и канализација, те да полиција узме изјаве од свих учесника као и очевидаца предметног догађаја.

Такође, на лицу места вршен је увиђај коме је присуствовао дежурни заменик Првог основног јавног тужилаштва у Београду, када су сви учесници догађаја алкотестирани, којом приликом није утврђено присуство алкохола у крви ни код једног учесника.

Након прикупљања наведених доказа, те њиховог разматрања и оцене сваког појединачно, као и у јединственој целини, ово тужилаштво ће донети одлуку о даљем поступању поводом критичног догађаја о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

О тужилаштву

Прво основно јавно тужилаштво у Београду има вишедеценијски континуитет, али се његово формирање под тим називом везује за Јануар месец 2010. године и нову територијалну организацију правосудних органа. У његову месну надлежност улази до тада пет општинских тужилаштава која су територијално обухватала десет градских општина Града Београда...

Питања и савети

switch
П: У вези Закона о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу 01. јуна 2017. године.

O: 1.Шта је насиље у породици у смислу Закона о спречавању насиља у породици? -Насиље у породици у смислу овог Закона јесте акт физичког, сексуалног, физичког или економског насиља учиниоца према...

©2015 - 2019 Сва права задржава Прво основно јавно тужилаштво у Београду