grb

Република Србија

Прво основно јавно тужилаштво у Београду

Саопштење за јавност

Фото Танјуг/С.Илић, илустрација
Фото Танјуг/С.Илић, илустрација

БЕОГРАД – Прво основно тужилаштво у Београду примило је предмет који се тиче рушење објеката у „Савамали“ и у наредном периоду ће га анализирати и одлучити о даљим корацима, речено је Танјугу у том тужилаштву.
„Више тужилаштво је на основу свега што је прикупило у предистражном поступку закључило да се у радњама потенцијалних извршилаца не стичу обележја кривичних дела из његове надлежности, већ евентуално обележја из месне и стварне надлежности основног тужилаштва“, рекао је Танјугу главни тужилац Првог основновног тужилаштва у Београду Љубивоје Ђорђевић.

 

Преузето са сајта Танјуг

 

 


 

Прво тужилаштво анализира случај „Савамала“

Београд — Прво основно тужилаштво у Београду примило је предмет који се тиче рушење објеката у „Савамали“.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

 

У наредном периоду ће га анализирати и одлучити о даљим корацима, речено је Танјугу у том тужилаштву.

„Више тужилаштво је на основу свега што је прикупило у предистражном поступку закључило да се у радњама потенцијалних извршилаца не стичу обележја кривичних дела из његове надлежности, већ евентуално обележја из месне и стварне надлежности основног тужилаштва”, рекао је Танјугу главни тужилац Првог основног тужилаштва у Београду Љубивоје Ђорђевић.

Он је појаснио да пребацивање предмета из вишег у ниже – основно тужилаштво значи да евентуални починиоци нису починили дела за која је запрећена казна виша од 10 година затвора.

За дела за која је запрећена казна до 10 година затвора надлежна су основна тужилаштва.

Прво тужилаштво ће анализирати све извештаје које је прикупило Више тужилаштво и потом одлучити које ће радње даље предузети, о чему ће јавност бити благовремено обавештена, напоменуо је Ђорђевић.

Више тужилаштво у Београду је прошле године дало налог МУП-у да истражи тај случај.

Пре мање од месец дана добило је извештај и након анализе закључило да радње евентуалних дела нису у његовој надлежности.

Нелегални објекти у Херцеговачкој улици порушени су крајем априла 2016. године, а тај случај изазвао је велику пажњу јавности.

Преузето са сајта b92

 


 

Пребацивање предмета Херцеговачка значи да се дела третирају као лакша

Случај ноћног рушења објеката у Савамали пребачен је у Прво основно тужилаштво, а из тог тужилаштва за Инсајдер је потврђено да су предмет примили и да ће анализирати доказе.

Фото: Срђан Илић / Рушевине у Херцеговачкој
Фото: Срђан Илић / Рушевине у Херцеговачкој

 

„Више тужилаштво је на основу свега што је прикупило у предистражном поступку закључило да се у радњама потенцијалних извршилаца не стичу обележја дела из надлежности вишег тужилаштва него да се у њиховим радњама евентуално стичу обележја из месне и стварне надлежности основног тужилаштва“, каже за Инсајдер  први основни тужилац у Беогарду Љубивоје Ђорђевић.

Чињеница да је Више тужилаштво предмет пребацило нижем, првом основном тужилаштву, значи да евентуални починиоци нису починили дела за која је запрећена казна већа од 10 година затвора. За дела до десет година затвора надлежно је основно тужилаштво.

Тужилаштву је требало 15 месеци да прикупи и анализира доказе о ноћном рушењу у Савамали. Подестимо да је још у мају 2016. тужилаштво од МУП-а тражило прикупљање потребних обавештења. Тек средином јуна, након више од годину и месец дана, извештај МУП-а у вези са рушењем у Херцеговачкој улици стигао је у Више тужилаштво у Београду.

У октобру је из тог тужилаштва на питања Инсајдера одговорено да МУП не одговара на захтеве Тужилаштва. До данас, међутим, нисмо добили одговор на питање да ли је Тужилаштво у складу са својим овлашћењима покренуло поступак против одговорних у МУП-у за кочење истраге. Наша питања о томе Тужилаштво је оценило незаконитим.

Подсетимо, 24. априла прошле године, непозната група људи багерима је, без решења о рушењу, порушила објекте у приватном власништву. Та група је малтретирала и пролазнике у том крају и одузимала им мобилне телефоне и везивала.

Оно што је још већи проблем у овом случају је понашање полиције те ноћи. Заштитник грађана је, контролишући рад полиције, установио да су грађани у тој ноћи позивали полицију, али она није реаговала и усмеравала их на комуналну полицију која је говорила да то није у њиховој надлежности. До данас је овај закључак Заштитника грађана једини званичан документ о овом случају.

Све информације о случају Херцеговачка до којих је Инсајдер дошао у протеклих више од годину дана емитовали смо у емисији Инсајдер без ограничења: „Командом против закона“.

Извор: Инсајдер

Преузето са сајта INSAJDER

 

Саопштења

12. марта 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

У Првом основном јавном тужилаштву формирано Привредно одељење     Дана 01.03.2018. године у оквиру Кривичног одељења Првог основног јавног…

5. марта 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Поводом догађаја на 32. редовној седници Одбора за административно буџетска и мандатно имунитетска питања у Народној Скупштини Републике Србије, дана…

22. јануара 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Примена Закона о спречавању насиља у породици   Прво основно јавно тужилаштву у Београду је поред одељења за општи криминал …

©2015 - 2018 Сва права задржава Прво основно јавно тужилаштво у Београду