grb

Република Србија

Прво основно јавно тужилаштво у Београду

У вези Службе за информисање и подршку оштећенима и сведоцима у јавним тужилаштвима.

1.Који су циљеви и задаци ове службе?

-Служба за информисање и подршку оштећенима и сведоцима кривичног дела, пружа информације о даљем поступку (која фаза поступка предстоји, у чему се она разликује од претходне, који је њен смисао и значај).

Пружа информације о томе како ће изгледати суђење (ко ће све бити присутан, који је распоред седења, ко води поступак, која је улога тужиоца, ко ће све сведоку постављати питања, на који начин тужилац може заштитити сведока током поступка и слично).

Пружа информације о мерама заштите које су тражене уколико су тражене уз јасно ограничење да је реализација мера у домену надлежности другог актера.

Провери да ли сведок има још неких питања или брига у вези са престојећим претресом.

Пружа подршку сведоку (на пример: тиме шта ће рећи, колико је сведочење важно јавном тужиоцу, тиме што ће показати да је свестан колико је сведоку тешко да говори о стресним догађајима и слично).

 

2.Шта запослени у Служби за информисање и подршку оштећенима не могу разговарати са оштећенима и сведоцима?

 

-У току рада са сведоцима и оштећенима, запослени у Служби за информисање и подршку не могу са тим лицима разговарати о садржини њихових исказа, давати правне савете нити на било који други начин утицати на исказ сведока.

 

3.Када поступа  Служби за информисање и подршку оштећенима и сведоцима?

 

-Служба за информисање и помоћ поступа према оштећеним и сведоцима у складу са индивидуалном проценом потреба пре, у току и непосредно након давања исказа.

4.У ком временском периоду је ова служба доступна и који су њени контакти:

 

Служба за помоћ и подршку је доступна свим грађанима, учесницима кривичног поступка, који имају статус сведока или оштећених, она је доступна сваког радног дана од 07.30-15.30, у просторијама Првог ОЈТ у Београду, Зграда СИВ 2, Нови Београд, Булевар др Зорана Ђинђића број 107,

контакт тел: 011/635-4447.

Mail: sluzbazainformisanje@prvo.os.jt.rs

 

Саопштења

12. септембра 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Лажно пријављивање и лажно сведочење код насиља у породици   Одељење за борбу против насиља у породици, које је у…

29. августа 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Одељење за спречавање грађења без грађевинске дозволе              У Првом основном јавном тужилаштву у Београду у оквиру кривичног одељења…

7. августа 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

1. јуна 2018. године навршило се тачно годину дана од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици. Тим поводом…

©2015 - 2018 Сва права задржава Прво основно јавно тужилаштво у Београду