grb

Република Србија

Прво основно јавно тужилаштво у Београду

Лажним печатима хтели у Скупштину

Подигнута оптужница због фалсификовања потписа за седам странака на изборима 2016. Седам особа се терети да је лажирало 8.648 парафа

ПРВО основно јавно тужилаштво у Београду, како „Новости“ сазнају, подигло је оптужницу против седам особа којима се на терет ставља да су фалсификовали 8.684 потписа за подршку седам политичких странака. На тај начин хтели су да партијама омогуће да учествују на изборима за посланике у Народној скупштини Србије, као и на локалним и покрајинским изборима, који су били заказани и касније одржани 24. марта 2016. године. Оптужница је прослеђена надлежном суду на разматрање.

Тужилаштво терети Драгана Цветковића, председника Странке Руса Србије, Наташу Тошић, председника Демократског покрета Румуна Србије, Зорана Марића, председника Јединствене руске странке Зоран Марић. Оптужница је подигнута и против Николе Јеликића, овлашћеног лица Републиканске странке Никола Сандуловић, Елизабете Шајн, овлашћеног лица Ромске партије Србије, Аполона Саванова из странке Буњевци грађани Србије и Милоша Михајловића, носиоца изборне листе „Ромска листа Србије“.

Према оптужници, Драган Цветковић и Наташа Тошић су након споразума о склапању коалиције „6. октобар за све нас“, организовали прикупљање потписа и оверу изјава без идентификације особа на основу личних докумената. Тако су, како се тврди, сачинили 1.700 фалсификованих изјава бирача, које су затим употребили 10. априла прошле године, када су их предали Републичкој изборној комисији.

Два дана раније, како тврди Тужилаштво, Зоран Марић и Никола Јеликић су РИК предали 4.845, односно 889 лажних изјава о подршци странкама које су заступали. Ове изјаве биле су оверене лажним печатом Основног суда у Шапцу.

Елизабета Шајн и Аполон Саванов терете се да су испред Коалиционе листе „Грађани и грађанке Србије“, прибавили 650 изјава бирача о подршци изборне листе, које су сачињене тако што је фалсификован потпис судског службеника у Основном суду у Зрењанину и које нису заведене кроз књигу овере овог суда. Фалсификованим печатом суда у Београду, како се наводи, оверено је 600 лажних потписа о подршци „Ромској листи Србије“.

* САСЛУШАЊЕ Чланови Републиканске странке испред Палате правде
* САСЛУШАЊЕ Чланови Републиканске странке испред Палате правде

 

Истрага је у Првом тужилаштву покренута у априлу прошле године на основу извештаја РИК, у којем је тражено да се провери веродостојност неких поднетих потписа. Наиме, како је тада објављено, у РИК су приметили „чудне печате“ Основног суда у Шапцу на изборној листи Јединствене руске странке, а касније су исти отисци печата уочени и на листи републиканаца. Полиција је вештачењем утврдила да су спорни печати на обе листе одштампани ласерским штампачем. Даљом истрагом откривени су и нови фалсификати.

СПРЕЧЕНО УЧЕСТВОВАЊЕ

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија је у априлу прошле године, по пријему листа, утврдила да још неколико мањих странака има фалсификоване потписе, али је на време спречено да оне учествују на републичким ванредним парламентарним изборима. Међу њима је и изборна листа „6. октобар за све нас“.

Преузето са сајта вечерње НОВОСТИ

Саопштења

27. априла 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 27.04.2018. године Прво основно јавно тужилаштво донело је Решење којим је одбачена кривична пријава поднета од стране Лидије Валтнер…

23. априла 2018.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Дана 19.04.2018. године Сектор унутрашње контроле, Министарства унутрашњих послова Републике Србије је, након прикупљених обавештења по захтеву Првог основног јавног…

12. априла 2018.

Заменици јавног тужиоца положили заклетву

Заменици јавног тужиоца у Републици Србији, који су изабрани на Првој седници Првог редовног заседања Народне скупштине, положили су данас…

©2015 - 2018 Сва права задржава Прво основно јавно тужилаштво у Београду